Zaburzenia ze spektrum autyzmu są zaburzeniami rozwojowymi, które w dalszym ciągu jest poznawane. Dziecko, nastolatek czy też osoba dorosła z autyzmem różnią się między sobą i nie ma tu możliwości wypracowania jednego wspólnego dla wszystkich modelu wsparcia i oddziaływania zarówno medycznego, jak i terapeutycznego [1]. Zaproponowano również kilka metod leczenia dietetycznego dla dzieci z ASD na podstawie zaobserwowanych osobliwych zmian czynnościowych przewodu pokarmowego i powiązanych wzorców behawioralnych w tych populacjach. Diety eliminacyjne, których celem jest pomijanie pokarmów wpływających negatywnie na objawy ASD z powodu reakcji alergicznych lub nieodpowiedniej tolerancji, takie jak dieta bezglutenowa i bezkazeinowa (dieta GF-CF) nie przynosiły żadnych lub marginalnie korzystnych efektów [2]. |
|
100,0% dopasowania frazy szukanej |
Z chemeksu? Z drippa? A może tradycyjnie, po turecku? Dzisiaj kawę pijemy, jak kto lubi. Wszystko wskazuje na to, że możemy ją pić bez obaw o niekorzystny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania wskazują bowiem, że kawa nie tylko nie szkodzi, ale również ma szansę korzystnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. |
|
66,7% dopasowania frazy szukanej |
W dzisiejszych czasach wzrasta zainteresowanie naturalnymi sposobami prewencji oraz leczenia chorób. Jednym z nich jest włączenie do diety pacjenta, a także osób z grupy ryzyka, naparów, syropów, owoców oraz suszonych liści morwy białej (Morus alba), którą stosowano już w starożytnych Chinach do leczenia dolegliwości różnego rodzaju. W wielu badaniach udowodniono wielokierunkowe działanie prozdrowotne liści, kory oraz owoców tej rośliny. Działania te obejmują m.in. właściwości: przeciwcukrzycowe, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. |
|
66,7% dopasowania frazy szukanej |
Kofeina należy do tych składników żywności po którą sięga większość populacji, zwłaszcza pod postacią kawy, herbaty czy napojów energetycznych. Substancja ta od lat budzi wiele kontrowersji i jest powodem dyskusji wsród naukowców. Chodzi tutaj o jej pozytywny bądź też negatywny wpływ na organizm ludzki. Działanie kofeiny w organizmie polega przede wszystkim na pobudzeniu ośrodkowego układu nerwowego, dlatego jest ona uważana za najczęściej spożywaną substancję psychoaktywną. Brak właściwości odżywczych kofeiny i jej działanie fizjologiczne powoduje duże zainteresowanie wpływem na układ sercowo-naczyniowy, jednak wyniki badań naukowych nie sa jednoznaczne i wskazują na wiele czynników, które mogą oddziaływać na wyniki prowadzonych eksperymentów. Nie zmienia to jednak faktu, że spożycie do 400 mg kofeiny dziennie przez osoby dorosłe i zdrowe, nie ma negatywnych konsekwencji. Przekroczenie tej dziennej dawki może skutkować nadmierną pobudliwością, bezsennością czy bólami głowy. W odniesieniu do wielkości spożycia kofeiny należy pamiętać, że jej zawartość w naparach kawy i herbaty w dużym stopniu uzależniona jest od metody parzenia, a zawartość kofeiny w napojach energetyzujących może być znacznie zróżnicowana, co należy brać pod uwagę w dziennej puli kofeiny w diecie. |
|
33,3% dopasowania frazy szukanej |
Choroba wrzodowa jest jedną z najczęstszych chorób układu pokarmowego. To zespół zmian ogólnoustrojowych i miejscowych, w których głównym objawem jest wrzód żołądka. Czynnikami determinującymi rozwój choroby to infekcja gram-ujemną bakterią Helicobacter pylori, niesteroidowe leki przeciwzapalne, nieprawidłowy sposób odżywiania oraz stałe narażenie na stres. Postępowanie dietetyczne w chorobie wrzodowej ma na celu dobór produktów, które nie zalegają długo w żołądku oraz są łatwo przyswajalne. Odpowiednia dieta wspomaga leczenie, łagodzi dolegliwości często powodując ich całkowite ustąpienie. Zaleca się unikanie produktów drażniących żołądek, a przede wszystkim tych, które wywołują lub nasilają dolegliwości. Dieta w chorobie wrzodowej powinna dostarczać odpowiednią ilość energii i składników odżywczych w celu utrzymania należnej masa ciała chorego. |
|
33,3% dopasowania frazy szukanej |
Wszystkim doskonale znane są różne rodzaje i gatunki miodów, jak chociażby miody spadziowe pozyskiwane ze spadzi iglastej lub liściastej, miody nektarowe: wrzosowe, z facelii błękitnej, gryczane, wielokwiatowe oraz miody mieszane nektarowo-spadziowe. Wszystkie te miody cechują się różnymi właściwościami prozdrowotnymi, wynikającymi m. in. z rodzaju nektaru lub spadzi pobranej przez pszczoły. Są jednak rośliny, cechujące się właściwościami prozdrowotnymi, którymi pszczoły się nie interesują lub z których pobranie nektaru jest niemożliwe. Z tego względu, powstały ziołomiody – miody wytwarzane przez pszczoły z podanych im pożywek z różnych rodzajów ekstraktów roślinnych (pokrzywa, aloes czy brokuł) cechujące się właściwościami prozdrowotnymi, właściwymi dla tych roślin. |
|
33,3% dopasowania frazy szukanej |
Herbata z mięty pieprzowej cieszy się popularnością od wieków, ze względu na swoje dobroczynne właściwości, uśmierzanie bólów brzucha czy lecznicze inhalacje w celu udrożnienia dróg oddechowych. Już starożytni Rzymianie wierzyli, że mięta pobudza umysł. Jednak obecne badania biorą pod uwagę nawet skomplikowane jednostki chorobowe. Jedną z nich jest zespół policystycznych jajników (ang. policystic ovary syntrome, PCOS). Jak herbata miętowa wpływa na PCOS? Czy redukuje objawy związane z tym schorzeniem? Tego dowiesz się w poniższym artykule. |
|
33,3% dopasowania frazy szukanej |
Powszechnie wiadomo, że jakość pożywienia wpływa na koncentrację i pamięć. Bez odpowiedniej energii neurony wolniej przewodzą impulsy nerwowe, a co za tym idzie – spada szybkość uczenia się i zapamiętywania. Chociaż lepiej jest przez cały rok jeść zgodnie ze swoimi potrzebami, a nie uciekać się do cudownych rozwiązań dostępnych od zaraz dopiero gdy napotka się duże wyzwanie umysłowe, warto poznać pewne pobudzacze szarych komórek. Po co sięgać w momentach szczególnie intensywnego myślenia aby było to skuteczne i bezpieczne? Podpowiadam w publikacji. |
|
33,3% dopasowania frazy szukanej |
Okres zimy to trudny czas dla sprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Wiele osób zmaga się ze złym samopoczuciem i przeziębieniami. Zaczynamy tęsknić za smakami sezonowych produktów, które latem spotykamy na straganach. I tutaj z pomocą przychodzi żywność bogata w witaminy, antyoksydanty i składniki bioaktywne, które wesprą nas podczas zmiany pogody. |
|
33,3% dopasowania frazy szukanej |
W niniejszym opracowaniu zostały omówione prozdrowotne właściwości miodów: akacjowego, wielokwiatowego, lipowego, wrzosowego oraz spadziowego (spadź iglasta i liściasta). Skupiono się przede wszystkim na opisaniu właściwych cech miodów, charakterystycznych tylko dla wybranych rodzajów. |
|
33,3% dopasowania frazy szukanej |
Padaczka, inaczej nazywana epilepsją, to zespół objawów fizycznych i psychicznych charakteryzujący się przewlekłymi napadowymi zaburzeniami czynnościowymi ośrodkowego układu nerwowego. Zaliczana jest do najczęściej występujących chronicznych chorób OUN. Z epilepsją zmaga się w Polsce około 400 tysięcy ludzi i liczba ta z roku na rok rośnie. W publikacji przedstawiono aktualne zalecenia żywieniowe oraz poglądy specjalistów na temat alternatywnych i niefarmakologicznych metod terapii padaczki u dzieci, osób dorosłych i kobiet karmiących. Wymieniono skutki uboczne stosowania diety ketogennej jako najczęściej rekomendowanej na świecie diety przez środowiska lekarskie. Ponadto przedstawiono prozdrowotne działanie wybranych substancji bioaktywnych roślin z rodziny selerowatych, między innymi: tymochinonu z czarnuszki siewnej i imperatoryny z anielskiego korzenia, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia epileptyków. |
|
33,3% dopasowania frazy szukanej |
Bez czarny jest powszechnie występującym drzewem bądź krzewem w Europie. Od setek lat, jego surowce – kwiaty oraz owoce są wykorzystywane w leczeniu różnych dolegliwości i chorób. Roślina ta stanowi bogate źródło związków bioaktywnych, głównie polifenoli, a także kwasów organicznych, witamin i składników mineralnych. Aktualne wyniki badań dostarczają wielu dowodów wskazujących na wielotorowe działanie prozdrowotne bzu czarnego. |
|
33,3% dopasowania frazy szukanej |
Rośliny wykorzystywane w fitoterapii stanowią cenne źródło naturalnych składników o wielu właściwościach. Zaletą mnóstwa ziół jest powszechne występowanie, łatwa uprawa oraz stosowanie prostych zabiegów technologicznych. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) jako bogactwo związków biologicznie czynnych uważana jest za jedną z najcenniejszych roślin stosowanych przy leczeniu bądź wspomaganiu leczenia wielu chorób. W wielu badaniach wykazano jej właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne czy hipoglikemiczne. Pokrzywa zwyczajna wydaje się być obiecującą rośliną, która posiada ogromny potencjał leczniczy. Badacze skupili swoją uwagę na działaniu moczopędnym pokrzywy oraz korzystnym wpływie rośliny na wystąpienie alergii, cukrzycy, zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Urtica dioica L. może być stosowana w różnych postaciach jako naturalny lek, który będzie bezpiecznie i korzystnie działał przy wielu chorobach. |
|
33,3% dopasowania frazy szukanej |